Azi : 15.11.2018
   
L
M
M
J
V
S
D
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
           

Excursie de informare la Parcul Zoologic Szeged
27.05.2010

În data de 20 mai 2010  s-a derulat excursia de informare pe tema grădinilor zoologice - de vizitare a Parcului Zoologic din Szeged – Ungaria - eveniment organizat în cadrul  Proiectului  „Trăim în bazinul Carpaţi  - Dezvoltarea atractivităţii pentru vizitatorii Parcului Zoologic Szeged şi Grădinii Zoologice Timişoara” – CARPATZOO – HURO/0801/018,  proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul  Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.

La excursie au participat  un număr de 45 de copii şi 5 cadre didactice însoţitoare, aparţinând unui număr de cinci unităţi şcolare din municipiul Timişoara, desemnate în urma uneicompetiţii interşcolare  pe temede biologie-ecologie, fauna şi flora din bazinul Carpaţi şi modalităţi de  protejare şi conservare a biodiversităţii.

Participanţii au vizitat Parcul Zoologic din Szeged,  beneficiind de o competentă  prezentare  a colecţiei de animale, asigurată de un specialist al  parcului zoologic, cu accent pus pe  fauna aparţinând Bazinului Carpaţi. Pe parcursul prezentării colecţiei de animale s-au subliniat şi cerinţele biologice specifice şi de conservare a fiecărei specii, în special a celor periclitate şi a celor ameninţate cu dispariţia.

S-a subliniat importanţa  ariilor naturale protejate  în conservarea florei şi faunei  sălbatice. Participanţii au beneficiat de informaţii cu privire la activitatea de cercetare realizată în cadrul Parcului Zoologic din Szeged, despre activitatea de conservare a unor specii de animale sălbatice, precum şi despre activitatea de educaţie ecologică derulată în scopul  protecţiei şi conservării biodiversităţii.
 
Vizitarea oraşul Szeged, în cursul după-amiezii, s-a derulat în prezenţa unui  ghid specializat. În zona centrală a oraşului, au fost vizitate cele mai frumoase pieţe, printre care amintim: Piaţa Szécsenyi, Piaţa Klauzál, Piaţa Dugonics şi Piaţa Domului cu Turnul Dömötör şi ceasul muzical.   Participanţii au primit informaţii despre oraşul Szeged, legate atât de trecut cât şi de prezent. Au fost evocate  atât  momentele de prosperitate  cât şi cele de declin  ale oraşului de-a lungul istoriei. . Au fost prezentate clădirile cele mai importante din zona centrală,  poveştile lor marcate de personalităţile  locale  şi naţionale, legate strâns  de  istoria  şi  viaţa culturală a oraşului.

Elevii participanţi, printre care unii pentru prima oară beneficiari ai unei excursii în afara graniţei României,  au avut ocazia să profite  şi de sfaturi de vizitare şi orientare  turistică, pe baza  unui ghid turistic şi a unei hărţi. De asemenea,  toţi participanţii au fost  încurajaţi să surprindă imagini din  excursie, cele mai  reuşite urmând să fie postate pe webpage-ul proiectului.

Rezultatele evenimentului  au constat  în  experienţa dobândită atât  de către copii cât şi de către cadrele didactice însoţitoare,  informaţiile privind  atracţiile  turistice ale oraşului înfrăţit – Szeged,  dar mai ales  cunoaşterea  colecţiei de animale din  Parcul Zoologic Szeged precum şi  informaţii privind  conduita ecologică, protecţia şi conservarea   florei şi faunei sălbatice.  Prin  împărtăşirea acestor cunoştinţe şi informaţii,  se va asigura  o mai bună diseminare a informaţiilor privind obiectivele turistice ale oraşului Szeged şi implicit dezvoltarea  turismului în  regiunea transfrontalieră.  
Cunoştinţele acumulate privind protecţia şi conservarea florei şi faunei sălbatice, în special în rândul copiilor,  constituie o  garanţie pentru  informarea, conştientizarea şi punerea în practică  a unui comportament ecologic,  responsabil faţă de mediu.
Toate cheltuielile privind  organizarea evenimentului -  transportul rutier specializat, masa şi consultanţa de specialitate au fost asigurate din bugetul proiectului.   În data de 27 mai a.c. se va organiza un eveniment similar, la care vor participa  alte cinci unităţi şcolare din municipiul Timişoara.
 
Informaţii privitoare la Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 pot fi accesate la pagina de internet a Programului: www.huro-cbc.euşi www.hungary-romania-cbc.eu.
 
Conţinutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Viceprimar,
Adrian ORZA


Cuvânt de bun-venit din partea direcţiunii Parcului Zoologic Szeged 


Intrând în Parcul Zoologic SzegedLângă habitatul leuluiParticipanţii la eveniment


Înapoi   Printare

Ştiri şi Evenimente

05.01.2017 | Depunerea Planurilor de eliminare a deșeurilor
Potrivit art. 8, alin. (2), din HCL 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timişoara, cu modificările ulterioare, producătorii/generatorii de deşeuri rezultate de la intervenţii, refaceri şi construcţii edilitar – gospodăreşti, deşeuri vegetale rezultate de la curăţarea şi întreţinerea parcurilor şi zonelor verzi, deşeuri de producţie, deşeuri periculoase rezultate din activităţi medicale, nămolurile de la spălătorii auto şi din curăţarea receptorilor pluviali, au obligaţia să prezinte anual, până la data de 15 februarie, compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, Planul de eliminare a deşeurilor pentru activităţile pe care le desfăşoară pe teritoriul municipiului Timişoara.


25.10.2016 | Rezultatele tombolei Campaniei „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”
În data de 24 octombrie 2016 a avut loc tragerea la sorţi a câştigătorilor Campaniei „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”, organizată în municipiul Timişoara, în zilele de 15 şi 22 octombrie 2016.Utile
Joi 15 noiembrie 2018
Ultima actualizare:
05.01.2017
Vizitatori unici: 66101
Afişări: 2913355